Υπολογισμός Καθαρού Ποσού Σύνταξης Αποστράτων ΕΔ και ΣΑ

Το υπολογιστικό φύλλο του excel που σας παρουσιάζω σήμερα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Σμχο ε.α. Δημήτριο Σουφλή. Είναι δυνατόν να υπολογίσει την καθαρή μας σύνταξη, αφού προσωποποιείται βάζοντας ο καθένας μας τα δικά του στοιχεία, με πολύ μεγάλη προσέγγιση ενώ παράλληλα μπορεί να "παίξει" με διαφορετικά σενάρια. Στην ίδια σελίδα μπορείς να κάνεις 2 υπολογισμούς ταυτόγχρονα για άμεση σύγκριση. Εφόδια που απαιτούνται: (1) Το πιο πρόσφατο φύλλο μισθοδοσίας [Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης] που υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του ΓΛΚ στο τμήμα {Συντάξεις} και (2) το φύλλο ενημέρωσης ΜΤΑ - ΕΚΟΕΜΑ (για συναδέλφους ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας) και ΜΤΝ - ΕΚΟΕΜΝ (για συναδέλφους ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού). Δυστυχώς οι συνάδελφοι ε.α. του Στρατού Ξηράς πρέπει να θυμούνται το ποσό που τους κατατίθεται στην τράπεζα από το άθροισμα των ΜΤΣ + ΕΚΟΕΜΣ για τους οποίους η απόκλιση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη. Αυτή τη φορά ο Δημήτρης προσέθεσε ακόμα δύο χρήσιμα φύλλα εργασίας το [Εκκαθαριστικά] και το [Στατιστικά].
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ {ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟΥ EXCEL}
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α'
  • Επιλέγουμε επιλογή ΝΕΟΣ ή ΠΑΛΑΙΟΣ υπολογισμός. Ως ΝΕΟΣ αναφέρεται αυτός που άρχισε να ισχύει μετά την 1 Ιουλίου 2014 λόγω αλλαγής φορολόγησης των μερισμάτων και ως ΠΑΛΑΙΟΣ αυτός που ίσχυε μέχρι 30 Ιουνίου 2014.
  • Εισάγουμε τον φόρο του ταμείου από το φύλλο ενημερώσεως ΜΤΑ για ε.α. ΠΑ και ΜΤΝ για ε.α. ΠΝ. Οι ε.α. του ΣΞ γράφουν -1. Στον ΠΑΛΑΙΟ δεν απαιτείται.
  • Εισάγουμε το πληρωτέο ΜΤ... + ΕΚΟΕΜ... για ΠΝ και ΠΑ όπως φαίνεται στο φύλλο ενημέρωσης που έχουν. Οι του ΣΞ πρέπει να θυμούνται και να γράφουν το πραγματικό πληρωτέο. Στον ΠΑΛΑΙΟ δεν απαιτείται.
  • Γράφουμε την Κύρια (μικτή) Σύνταξη από το Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης.
  • Γράφουμε το ΕΟΒ (άθροισμα συζύγου και τέκνων) αν υπάρχει από το Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης.
  • Συμπληρώνουμε άθροισμα μικτών ΜΤ... + ΕΚΟΜ... όπως φαίνονται στο κάτω μέρος του Ενημερωτικού Σημειώματος Σύνταξης.
  • Βάζουμε αναλόγως στο [Είστε τουλάχιστον 55 ετών;] ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
  • Βάζουμε αναλόγως στο [Είστε τουλάχιστον 60 ετών;] ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
  • Βάζουμε αναλόγως στο [Έχετε 35 συντάξιμα έτη;] ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
  • Βάζουμε αναλόγως στο [Αποστρατευθήκατε με αίτηση σας;] ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Είστε έτοιμοι να ελέγξετε αν ...καταφέρατε να προσωποποιήσετε το έντυπο υπολογισμού βλέποντας μία - μία τις μειώσεις, κρατήσεις, περίθαλψη και φόρο. Θα εκπλαγείτε με πόση ακρίβεια θα καταγραφούν όλες οι μειώσεις - κρατήσεις της σύνταξης μας. Φυσιολογικά μικρή απόκλιση μπορεί να υπάρξει στο φόρο λόγω του πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού του. Το εκτιμώμενο τελικό καθαρό ποσό πρέπει να είναι πολύ κοντά σε αυτό που φαίνεται στο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης μας.
Επαναλαμβάνουμε όλα τα παραπάνω στη διπλανή στήλη [ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β'] γράφοντας ως Κύρια (μικτή) Σύνταξη αυτή που είχατε τον Ιούλιο του 2012. Θα εμφανισθεί το τελικό ποσό πληρωμής αν η κυβέρνηση αποκαταστούσε τη βασική μικτή σύνταξη κατά 100%. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο αυξάνονται όλα τα ποσά που μειώνουν τη σύνταξη.
Επαναλαμβάνουμε όλα τα παραπάνω στη διπλανή στήλη [ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β'] γράφοντας ως Κύρια (μικτή) Σύνταξη αφού προσθέσουμε το μισό της διαφοράς των 2 παραπάνω Κύριων (μικτών) Συντάξεων στην πρώτη. Θα εμφανισθεί το τελικό ποσό πληρωμής αν η κυβέρνηση αποκαταστούσε τη βασική μικτή σύνταξη στο 50%. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο διαφοροποιούνται όλα τα ποσά που μειώνουν τη σύνταξη.
Ξεκλειδώσαμε επίτηδες τις σημαντικότερες μειώσεις και κρατήσεις προκειμένου να "παίξουμε", να υποθέσουμε, να κατανοήσουμε την ...αξία κάθε μείωσης.
πχ. Νο1: Σε 3 μήνες συμπληρώνω τα 55 έτη, αλλάζω σε ΝΑΙ το ΟΧΙ στην ερώτηση [Είστε τουλάχιστον 55 ετών;] και βλέπω αν και πόσο θα αυξηθεί η σύνταξη μου.
πχ. Νο2: Θέλουμε να δούμε πόσο θα αυξάνονταν η σύνταξη αν δεν υπήρχε η δεύτερη μείωση που δεν κρίθηκε αντισυνταγματική του {Ν.4093/12}. Ξεκλικάρουμε το σχετικό κουτάκι και βλέπουμε πόσο θα αυξάνονταν η σύνταξη.
πχ. Νο3: Θέλουμε να δούμε πόσο θα ήταν η καθαρή μας σύνταξη αν δεν υπήρχαν τα ρατσιστικά ηλικιακά κριτήρια; Ξεκλικάρουμε αναλόγως και βλέπουμε.
ΚΑΛΗ ...ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!
Αν κριθεί σκόπιμο θα λυθούν ομαδοποιημένα τυχόν απορίες.
Το excel-φυλλο θα σταλεί με e-mail σε όλους τους αποδέκτες μου.
Όποιος άλλος επιθυμεί να το παραλάβει, μπορεί απλώς να μας το ζητήσει.
Σχης ε.α. Αποστόλης Παπαπαρίσης - Σμχος ε.α. Δημήτριος Σουφλής
 
 
thumbnail
Συντάκτης

Βήμα | Αποστράτων - Η "φωνή" των Αποστράτων στο διαδίκτυο.Οι αναρτήσεις άρθρων στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Tο Blog μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο που μας κοινοποιείται αρκεί να είναι επώνυμο και να μην θίγει πρόσωπα και θεσμούς καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Η ανάρτηση απόψεων τρίτων ή blogger δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

0 σχόλια