Πρότυπη - πιλοτική δίκη Αποστράτου κατά του Ν.4093/12

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΛΕΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ Σ.τ.Ε ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ;
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο δικαστήριο αρμόδιο να επιδικάζει σε οικονομικά θέματα των συνταξιούχων του δημοσίου μεταξύ των άλλων και των στρατιωτικών. Απόστρατος αξκος του Λ.Σ άσκησε έφεση ενώπιον του ΙΙΙ τμήματος του Ε.Σ κατά της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξής του λόγω μειώσεων που επιβλήθηκαν με το νόμο Ν.4093/12 αναδρομικά από 1-8-2012.
Επειδή στην εν λόγω έφεση τίθεται θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος η δίκη χαρακτηρίστηκε πιλοτική (πρότυπη) δίκη. Την 5η Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ε.Σ η υπόθεση. Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας στο Ε.Σ πρότεινε να γίνουν δεκτές όλες οι εφέσεις συναφούς ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ε.Σ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των ειδικών μισθολογίων του Ν.4093/12 το είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό και αντίθετο προς το Ε.Σ.Δ.Α.
Οι ενδείξεις και οι εντυπώσεις της δίκης δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για θετική έκβαση. Εν τούτοις επειδή δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση και εφόσον αυτή είναι θετική θα έχει αποτέλεσμα και για τους λοιπούς θιγόμενους που έχουν ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση και το Γ.Λ.Κ οφείλει να την εφαρμόσει και γι’ αυτούς. Σε περίπτωση που το λογιστήριο δεν συμμορφωθεί , σύμφωνα με τη γνώμη του νομικού συμβούλου , θα πρέπει να ασκηθεί από έκαστο θιγόμενο αίτηση συμμόρφωσης προς το Γ.Λ.Κ. Για όσους δεν έχουν ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση και εφόσον το Γ.Λ.Κ δεν αναπροσαρμόσει αναδρομικά τη σύνταξή τους θα πρέπει να καταθέσουν εμπρόθεσμα αγωγή.
Συναφώς σας ενημερώνουμε ότι τον Ιανουάριο του 2014 το συντονιστικό των Ενώσεων αποστράτων κατέθεσε αίτηση ακύρωσης προς το Σ.τ.Ε και έχουν προσβάλει τον Ν.4093/12 για τη μείωση των μισθών των εν ενεργεία αναδρομικώς από 1-8-2012.
Υπάρχει το ενθαρρυντικό ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε θα στηριχθεί στο γεγονός ότι οι ένστολοι τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης από το Σύνταγμα. Και τούτο διότι σε αυτούς απαγορεύονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις, κάθε είδους άλλης απασχόλησης και το σημαντικότερο ο ρόλος τους αφορά στην προστασία μείζονος σημασίας αγαθών , όπως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας , η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης , η προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών. Η απόφαση του Σ.τ.Ε δεν έχει δημοσιευτεί και δεν γνωρίζουμε το εύρος της εν λόγω κρίσης.
Η άρση της αδικίας και η αποκατάσταση των αποδοχών των ε.ε και ε.α ένστολων θα γίνει σαφής όταν καθαρογραφτούν και δημοσιευτούν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Σ.τ.Ε. Ήδη η Τρόικα έχει επισημάνει στη Κυβέρνηση το κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής και πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει γίνει πρόταση, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας , να περάσουν με νέο νόμο και άλλο όνομα οι παλιές περικοπές και να συνεχίσουν να ισχύουν παρά την απόφαση των δικαστηρίων. Επίσης υπάρχει και η πρόταση τα ισοδύναμα μέτρα να βαρύνουν αποκλειστικά τους ένστολους , κάτι που σημαίνει δικαίωση άνευ αντικρίσματος ¨δώρο άδωρο¨.
Τέλος υπενθυμίζουμε τη λύση που είχε βρεθεί το 2005 μετά από γνωμοδότηση του Ε.Σ με το νόμο 3408/2005 που αφορούσε την «επέκταση των Ν.2838/00 και 3016/02 οικονομικών προαγωγών και στους αποστράτους σταδιακά εντός τριετίας». Ο νόμος δεν κάλυπτε τα αναδρομικά από το 2000 και 2002 και τότε η πρόταση της Κυβέρνησης ήταν « όσοι θίγονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη». Γεγονός που απέτρεψε λόγω δαπάνης και ψυχοφθόρας διαδικασίας (κατά μέσο όρο οκτώ έτη ταλαιπωρίας στα δικαστήρια εφέσεις ,αγωγές αναιρέσεις) το 90% των θιγομένων αποστράτων. Επισημαίνεται ότι ακόμα και σήμερα (οκτώ χρόνια μετά) επιδικάζονται εφέσεις που δικαιώνουν τους θιγόμενους αλλά χωρίς αντίκρισμα αφού τα αναδρομικά τριετίας έχουν παραγραφεί.
Αυτά για ενημέρωση όσων (Μ.Μ.Ε και άλλων) είχαν προστρέξει να σχολιάσουν την απόφαση του Σ.τ.Ε « πάλι οι ένστολοι θα φάνε με χρυσά κουτάλια).
Για τους ε.ε και ε.α ένστολους οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι μια δικαίωση, όμως η δικαιολογία της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας και ο κοινωνικός αυτοματισμός που έχει προκληθεί με ευθύνη της πλειονότητας των Μ.Μ.Ε και όχι μόνο, τους κάνει πολύ επιφυλακτικούς γι’ αυτό και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός κρατούν μικρό καλάθι. ΙΔΟΜΕΝ.  
Ιωάννης Αβραμίδης
Σμήναρχος ε.α                       

thumbnail
Συντάκτης

Βήμα | Αποστράτων - Η "φωνή" των Αποστράτων στο διαδίκτυο.Οι αναρτήσεις άρθρων στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Tο Blog μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο που μας κοινοποιείται αρκεί να είναι επώνυμο και να μην θίγει πρόσωπα και θεσμούς καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Η ανάρτηση απόψεων τρίτων ή blogger δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

0 σχόλια